ПВЦ дограма – оптималното решение

Когато настъпи време за смяна на дограмата възникват много въпроси. Видовете дограми, които се предлагат на пазара са много, затова хората се затрудняват с избора. Вариантът за монтаж на нова дървена дограма почти винаги отстъпва пред алуминиевата и ПВЦ дограма, които са по-практични. Качествената дървена дограма е твърде скъпа и затова автоматично отпада като възможност. Това е дограма, импрегнирана по специални технологии срещу влагата, а трайността и е наистина висока, но затова пък поддръжката е трудна. Стандартната дървена дограма тази, която познаваме от старите къщи и апартаменти се влияе много от влагата, боята и трябва да се освежава почти всяка година, а почистването и е много трудоемко.
Монтажът на алуминиева дограма е вариант, който се предпочита от много хора, но при нея има множество особености. Този тип дограма е евтино решение, което се ползва често за промишлени обекти, които нямат нужда от топлоизолация. Сред съвременната алуминиева дограма има модели с добри топлоизолиращи свойства, които се представят много добре с нивата на енергоспестяване, но все пак не може да достигнат качествата на PVC профилите. Качествената ПВЦ дограма с многокамерни профили е със значително по-висок коефициент на енергийна ефективност.

При новото строителство още със създаване на проектите се планира монтиране на ПВЦ дограма, особено за жилищни и офис сгради. Това се прави заради изискванията за енергийна ефективност, които се поставят задължително пред строителните предприемачи. Всъщност, тази дограма е много добра опция, която спестява пари на собствениците не само в момента на покупката на имота, но и по време на неговата експлоатация. Многокамерните профили спомагат за съхраняване на температурата в помещенията, особено ако са окомплектовани с подходящи стъкла.

Прозорците с ПВЦ дограма не изискват почти никаква поддръжка. Почистването става съвсем лесно, тъй като прозорците са херметично запечатани. Не се отварят като крилата на дървените дограми, които се мият не с часове, а по цели дни, особено в големи апартаменти с много прозорци. ПВЦ профилите се измиват за минути с препарат за прозорци – просто се напръсква и се избърсва с мека кърпа. Тази процедура може да се извърши и с обикновена вода. Няма нужда от боядисване, тъй като покритието е изключително устойчиво.

Материалите, които се влагат в производството на ПВЦ дограма са неподатливи на капризите на времето. Прозорците не се деформират, запазват формата и качествата си през целия срок на експлоатация, а той е изключително дълъг. Изборът на стъкла е много важен при поръчка на дограма, тъй като от тях зависи до голяма степен нивото на топлоизолация. Най-скъпите стъкла са всесезонни, като защитават жилището от температурни загуби през цялата година. Ако бюджетът за смяна на дограмата не стига за най-скъпите варианти, добре е да се знае, че и средните като цена предложения също са добри, тъй като в нашите географски ширини температурите са умерени.

This entry was posted in Полезно. Bookmark the permalink.

Comments are closed.