ПВЦ дограма – едно съвременно и практично решение

Ако погледнем към прозорците на сградите, покрай които минаваме ще забележим, че дървената дограма се забелязва все по-рядко. Когато настъпи момент за основен ремонт, хората предпочитат да монтират ПВЦ дограма на жилищата си, вместо отново да поставят дървена. Причините за това решение са много, а що се отнася до новото строителство – там такава дилема не съществува.

Най-важното предимство – прозорците с ПВЦ дограма се затварят херметично, като това дава много ползи за домакинството. На първо място е факта, че многокамерните профили създават перфектна топло и шумоизолация. В големия град шумът е основен проблем за повечето хора. В шумните квартали не може да се почива и да се вършат други дейности, изискващи съсредоточаване. Дразнещият шум обаче си остава навън, когато на прозорците е монтирана дограма с високи шумоизолиращи свойства. При дървените прозорци всяка година хората са принудени да поправят изронения маджун и да поставят нови уплътнения, за да спират вятъра и да ограничат загубата на топлина.

Прозорците с монтирана ПВЦ дограма не се нуждаят от подобна трудоемка поддръжка, като дървените. Няма уплътняване, защото те са херметично затворени, няма боядисване, нито поправки – просто дограмата се измива с вода. Не съществува и проблема с измятане на прозорците заради влагата. Години наред монтираната дограма стои в първоначалния си вид. Това е едно предимство, което не е за подценяване, тъй като спестява много средства и нерви.

В момента, в който се вземе решение за смяна на дървените прозорци с ПВЦ дограма, трябва да се уточнят множество детайли. Първо какви точно ще бъдат профилите. Това се определя според обекта, на който ще се поставя дограмата. От броя на камерите и технологията на уплътняване зависи до голяма степен нивото на топло и шумоизолацията на прозорците. Тук се намесва и фактора цена – естествено, по-добрата изолация има и по-висока цена. Затова се правят доста комбинации, като на най-уязвимите северни прозорци се поставят профили с по-високи топлоизолиращи свойства, а в участъци, където няма такава необходимост се ползват по-евтини варианти. Такива са например прозорци, пред които има остъклена тераса и други.

Стъклата, които се поставят на новата ПВЦ дограма имат огромна роля за енергоспестяването в жилището. Съвременните стъкла имат свойството да задържат топлината. Това е полезно както през зимата, така и през лятото. Горещите слънчеви лъчи не могат да проникнат през качествените всесезонни стъкла. Същото важи и за зимния студ. Така енергопотреблението се намалява значително, което се отразява благоприятно на сметките за ток.

Не на последно място е визията на прозорците с ПВЦ дограма. Те имат много красив, изчистен облик, като по отношение на цветовата гама на рамките има множество вариации. В повечето случаи хората предпочитат бели прозорци, но за много обществени сгради, хотели и частни домове се проектират прозорци с цветни рамки, които да хармонират с определен дизайн, визия или идея.

This entry was posted in Полезно. Bookmark the permalink.

Comments are closed.